piątek, 24 stycznia 2014

Tutorial- Ferrero Rocher

Dłuuugi czas zastanawiałam się czy i na co zrobić tutorial . W internecie pełno jest "tutków" na cookie monstera , pączki czy ciasta , ale nigdzie nie widziałam instrukcji robienia Ferrero Rocher, więc postanowiłam taką zrobić :>

Potrzebne będą :
Szklana kulka (lub coś innego byle było okrągłe )
Modelina fimo-sahara , carmel  i chocotale
Modelina fimo liquid
Trochę folii
Haczyk
Wykałaczka i coś do cięcia np. nóż

                                            Najpierw łączymy dwa kolory - saharę i carmel .

Modelinę w powstałym kolorze rozpłaszczamy i oblepiamy   kulkę , którą wcześniej obwinęliśmy folią.


Wyrównujemy i docinamy brzegi do połowy kulki ( dlaczego ? Bo inaczej modelina nie zejdzie z kulki.)

Wykałaczką robimy fakturę .

 Pieczemy/gotujemy modelinę przez ok.5 minut i wyjmujemy kulkę.

Następnie rolujemy fimo carmel i kroimy na małe części, 

które nakładamy na nadpieczoną bazę ( jeśli kawałki modeliny nie będą chciały się przykleić pokryjcie bazę fimo liquid )




Potem polewamy bazę fimo liquid wymieszanym z fimo chocolate

Oczywiście można było najpierw polać bazę a potem posypać, ale po co sobie ułatwiać życie? xd

Następnie wypiekamy modelinę przez ok.5-7 minut.

 Wkręcamy haczyk .

Następnie wypełniamy środek bazy czekoladowym fimo liquid



I wkładamy "orzeszka "
Orzeszek można zrobić następująco - robimy małą kulkę z fimo sahara i cieniujemy ją pastelami (żółtą i brązową) .Z kulki formujemy łezkę , kroimy ją na dwie części i robimy dziurkę.

Na koniec oczywiście pieczemy całość przez ok.15 minut.


 Mam nadzieję , ze ten tutorial zainspirował Cię do zrobienia pralinki .
 Zostawiajcie komentarze i obserwujcie to bardzo motywuje ;)



6 komentarzy:

  1. *O* jesteś genialna! Też lepię z modeliny, ale Twoje rzeczy są o niebo ładniejsze! Cudowne-jak prawdziwe *_*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę , że doceniasz moją pracę i bardzo Ci dziękuję za miłe słowa -bo takie bardzo dopingują . Twoje prace też na pewno są śliczne , więc lep dalej !;)

      Usuń
  2. Śliczny efekt końcowy! Właśnie ostatnio miałam zamiar ulepić raffaello lub ferrero rocher ale nie mam żadnej szklanej kulki :< A tutorial kiedyś znalazłam, ale faktycznie jest ich bardzo mało, to chyba było na jakiejś rosyjskiej stronie, ale nie mam zapisanego adresu :P

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak fimo liquid wypieka się jak "zwykłą" modelinę, także tę pralinkę także wypiekałam ;)

      Usuń
    2. Sorry za piosownie masakra dziękuje bardzo za odpowiedz :)

      Usuń

Zachęcam do zostawiania miłego śladu po sobie w postaci komentarza oraz odwiedzanie facebook'a- https://www.facebook.com/bajkakornelii .
Zostawi link do swojego bloga, a ja chetnie go odwiedzę ;)